News

6 november 2013

++++++++++++++++++++++++

Voor Kazerne Dossin (memoriaal museum en documentatiecentrum over holocaust en mensenrechten) in Mechelen (België) maken regisseuse Moniek Kramer, actrice Julika Marijn, zangeres Christianne Stotijn en ik een voorstelling aan de hand van dagboekteksten van Etty Hillesum. Het Amsterdams Ensemble verzorgt de muzikale begeleiding. De voorstelling zal te zien zijn op 3 mei in Kazerne Dossin.

Etty Hillesum (1914-1943) werd geboren op 15 januari 1914 in Middelburg. In 1932 vertrekt Etty naar Amsterdam om daar rechten te gaan studeren. Tijdens haar studie komt ze in contact met de 54-jarige Julius Spier. Voor Etty is Julius de grote liefde en tevens haar leermeester. Spier die in haar dagboek 'S' wordt genoemd adviseert haar het dagboek te schrijven om haar innerlijke veranderingen te registreren. In 1942 krijgt Etty een baan bij de Joodse Raad. In augustus komt haar oproep voor Westerbork. Etty vertrekt naar Westerbork waar ze doorgaat met sociale activiteiten. Op 7 september 1943 wordt ze op transport naar Auschwitz gesteld. Haar unieke nalatenschap, het dagboek en tientallen brieven, werden tussen 1981 en 1986 gepubliceerd. Haar geschriften zijn in meer dan 14 talen over de gehele wereld verspreid.


7 oktober 2013

++++++++++++++++++++++++

Bij de nieuwe muziektheatervoorstelling Dorian Gray (naar The Picture of Dorian Gray van Oscar Wilde) vervul ik de functie van dramaturg. De voorstelling is te zien als onderdeel van het Nederlands Thriller Festival.

Het beroemde verhaal van Oscar Wilde - de enige roman die hij ooit schreef - verscheen in 1890, en was direct controversieel. Deze nieuwe muziektheater versie van het verhaal wordt opgevoerd in Theater 1892 (De Graanschuur), dat vrijwel even oud is als het verhaal zelf.

Dorian Gray uitte de wens dat hij jong zou blijven terwijl het schilderij dat Basil Hallward van hem had gemaakt, oud werd; dat zijn eigen schoonheid onbezoedeld zou blijven terwijl het gezicht op het doek de smet van zijn hartstochten en zonden zou dragen. Het was de cynische Lord Henry Wotton geweest die in Dorian dit verlangen naar eeuwige jeugd en schoonheid had gewekt en wenste dat hij zijn leven eveneens tot een kunstwerk zou stileren. Dorian’s wens wordt verhoord: zijn portret wordt de spiegel van zijn ziel en zelf stort hij zich op alle geneugten van het leven. Maar wat is de prijs die hij en zijn omgeving voor zijn "immoreel" gedrag en identiteitsverlies moeten betalen? In deze realistisch-symbolische roman, die in het Fin-de-Siècle "provocerend" en "macaber" werd genoemd, vallen vooral Wilde's met geestige paradoxen doorspekte dialogen op. Wilde werd uiteindelijk veroordeeld voor zijn vermeende homoseksualiteit, met dit verhaal als belangrijkste bewijsstuk.

Een ticket voor de voorstelling is te combineren met een speciaal proeverijmenu bij 1892 eten & drinken. Het arrangement kost inclusief kaartje €40,- per persoon. Voor een bezoek aan alleen de voorstelling betaald u €15,-.

Muziek
Bewerking 'The Portrait of Dorian Gray'
Joe Evans
Linnie Reedman


Regie
Dramaturgisch advies
Cast
Jessica Fuchs
Renate van Dijk
Michael de Vriend
Jurrie Drent
Erik Goetjaer
Laura Hehenkamp
Britta Ruijters
Sanne Smits25 juli 2013

++++++++++++++++++++++++

In de functie van regie-assistent ben ik betrokken bij de muziektheatervoorstelling VALS. De voorstelling is een co-productie tussen THIM theater in muziek en Matching Arts. 

  
In 1942, in het midden van de oorlog, maakten meestervervalser Han van Meegeren en de ‘foute’ dichter Martien Beversluis een megalomaan boek van 5 kilo en een halve meter hoog getiteld Teekeningen I. Daarin stonden hoogst dubieuze gedichten en tekeningen, geproduceerd in een tijd van grote papierschaarste en gepresenteerd in aanwezigheid van Nazi-kopstukken in Nederland. Deze boekpresentatie van Teekeningen I vormt het historisch uitgangspunt van de voorstelling.

De voorstelling VALS laat de dag van de boekpresentatie in 1942 herleven. We maken kennis met Van Meegeren en Beversluis, met een euforisch zingende vrouw van Beversluis en met een woedend zingende ex-vrouw van Beversluis. Zij worden muzikaal bijgestaan, uit het lood gebracht én voortgestuwd door een uitmuntende toetsenist.
 
Idee en regie Marijke Beversluis
Tekst Nirav Christoph, Daniela Moosmann
Muziek Henry Kelder

 
Han van Meegeren Har Smeets
Martien Beversluis Adri Overbeeke
Nel, ex-vrouw van Martien Elsbeth Gerritsen
Jo, vrouw van Martien Janneke Daalderop
Piano Henry Kelder

 
Toneelbeeld Katleen Vinck
Kostuums Marina van der Heiden
Lichtontwerp Dan Rapaport
 
VALS is te zien van 5 oktober 2013 t/m 9 maart 2014 in verschillende theaters in Nederland. De volledige speellijst is te vinden op de website van VALS


10 september 2012

++++++++++++++++++++++++

Voor de M-Lab Pitch maak ik samen met Roel Bakkum een pitch voor de nieuwe musical The Concept van componist en tekstschrijver Thomas Jongsma. Samen maken we een presentatie van 30 minuten waarin de essentie van de musical duidelijk wordt. 

M-Lab omschrijft de pitch avond als volgt: Drie makers krijgen de kans in dertig minuten hun idee voor nieuw Nederlands muziektheater te pitchen. Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor het publiek dat bestaat uit producenten, programmeurs en geïnteresseerden. Makers kunnen kritisch naar hun werk kijken en de reactie van het publiek ervaren. Een producent kan op basis van het getoonde besluiten het idee samen met de makers verder te ontwikkelen en een avondvullende voorstelling te produceren.
De pitch wordt gepresenteerd op maandag 21 en dinsdag 22 januari 2013 in theater M-Lab in Amsterdam. Wanneer de kaartverkoop start zijn toegangskaarten te koop op de website van M-Lab.


8 juni 2012

++++++++++++++++++++++++

In juli zal ik in de functie van dramaturg meewerken aan de workshop voorstelling rondom het leven van Marlene Dietrich. Regisseuse Jessica Fuchs zal met een cast van 13 acteurs/zangers twee weken de mogelijkheden voor een voorstelling gebaseerd op het boek Dietrich, mijn moeder ontdekken. In het boek beschrijft Maria Riva de verschillende kanten van haar wereldberoemde maar veranderlijke moeder. Materiaal uit het boek in combinatie met film en geluidsmateriaal van de actrice zullen de inspiratiebronnen zijn waarmee twee weken geëxperimenteerd zal worden. Donderdagavond 12 juli zal voor geïnteresseerde een korte presentatie worden gegeven van het gecreëerde materiaal.
 
Regie en concept
Jessica Fuchs
Dramaturgie en concept
Renate van Dijk
Muzikale leiding
Roel Bakkum
Regie-assistentie en concept
Lianne van der Vlugt
Spel en zang
Paul Vaes, Janke Dekker, Ingrid van
Houwelingen, Laura Hehenkamp,
Kevin van der Leeuw, Bregje van
Beek, Bart van der Meer, Myra
Vervaart, Michael de Vriend,
Renate Sonneveld, Jasper Opstelten,
Sanne Smits en Laura Bogisch.Lees meer >> 1.2.